Përfundon ndeshja e fundit në stadiumin e Lezhës, ja rezultati…

1545

Në këtë botë ka dy lloje njerëzish, thotë psikologia Carol Dweck, autore e librit  me titull, “Mendësia”:

janë atë që ecin në jetë me një mentalitet fiks, statik, që janë të bindur se njeriu ka një nivel të caktuar inteligjencë përtej të cilit nuk shkohet, që personaliteti është ai që është, i pandryshueshëm, që njeriu mëson deri në njëfarë moshe pastaj arrin një pjatëzim përtej të cilit nuk shkohet më tutje, pra ka një kufi, dhe njeriu duhet të bëjë çnuk e çmos për t’i konservuar ato nivele të arritura sa më gjatë në kohë. Për hir të analogjisë, këta janë njerëz të stërvitur psikologjikisht gjithë jetës për të luajtur në mbrojtje.

Lloji tjetër i njerëzve janë ata që mendojnë se nuk ka një kufi, një tavan, që ka gjithmonë hapësirë për të mësuar diçka të re, në çdo moshë e në çdo kohë, që përqafojnë risitë, që ecin me bindjen se ka gjithmonë diçka për të përmirësuar, në punë, në karrierë, në familje, në shëndet, pra janë kërkues, janë këmbëngulës dhe e duan zhvillimin dhe rritjen me çdo kusht. Këta pra janë njerëz që janë stërvitur psikologjikisht gjithë jetës për të luajtur në sulm. Për të bërë gola, në jetë.

Ditët e fundit, për të luajtur ndoshta ndeshjen e tyre të fundit, në stadiumin e Lezhës kanë zbritur dy ekipe (ose mendësi), janë ata, “konservatorët”, ekipi i atyre pra, që janë të mirë në mbrojtje, dhe përballë tyre qëndron ekipi tjetër që janë kërkues, që duan të arrijnë rezultat, që janë sulmues e golashënues me përvojë.

Por a din kush me thanë si do t’shkojn kjo neshje?

Në fakt kjo ndeshje ka përfunduar prej kohësh, me rezultatin 0 – 3 për ekipin e dytë, atë të golashënuesve.

Goli i parë:

Ekipi mbrojtës pretendon se stadiumi ka vlera historikë dhe mbart vlera të trashëgimisë kulturore.

E vërtetë se disa qytetarë mund të argumentojnë se stadiumi ekzistues i futbollit ka vlerë të trashëgimisë kulturore, është e rëndësishme të merret parasysh se një stadium, nga vetë natyra e tij, është një strukturë utilitare e projektuar për një qëllim specifik, por ai stadium nuk u ndërtua kurrë që të mbetej një simboli i trashëgimisë kulturore.

Ndryshe nga ndërtesat historike ose monumentet, të cilat shpesh ruhen për rëndësinë e tyre arkitekturore ose historike, një stadium është projektuar kryesisht për qëllimin praktik të organizimit të ngjarjeve sportive. Ndërsa disa stadiume mund të kenë veçori unike arkitekturore ose rëndësi historike, ato shpesh modifikohen ose zëvendësohen me kalimin e kohës për të vazhduar me ndryshimin e teknologjive, preferencat e tifozëve dhe standardet e sigurisë.

Për më tepër, vlen të merret parasysh se ekipet sportive dhe tifozët e tyre shpesh kanë një lidhje të fortë emocionale me një stadium, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se stadiumi ka vlerë të trashëgimisë kulturore e historike. Përkundrazi, lidhja emocionale shpesh lidhet me kujtimet dhe përvojat që lidhen me shikimin e lojërave dhe ngjarjeve në stadium, dhe jo me vetë strukturën fizike.

Si përfundim, ndërsa disa qytetarë mund ta shohin stadiumin ekzistues të futbollit si me vlerë të trashëgimisë kulturore, është e rëndësishme të merret parasysh se një stadium është kryesisht një strukturë utilitare e projektuar për një qëllim specifik, në vend që të jetë një simbol i trashëgimisë kulturore. Ndërsa stadiumet mund të kenë rëndësi emocionale për sportdashësit dhe ekipet, kjo nuk barazohet domosdoshmërisht me rëndësinë kulturore ose rëndësinë historike.

Goli i dytë:

Ekipi mbrojtës, janë pro konservimit të stadiumit ashtu siç është, pra mendojnë se në jetë të jetëve, qyteti i Lezhës duhet të mbetet me atë stadium, me ato metra katror, me atë hapësirë, edhe për 30 apo 40 vitet e ardhshme. Pra, mendësia mbrojtëse në veprim këtu, shkon drejt favorizimit të një strategjie izoluese. Pra ta mbajnë stadiumin ashtu, si një “konservë peshku” mbi hartën e Lezhës. Dhe këtu ata pësojnë golin e dytë:

Vendimi i Kryetarit të Bashkisë për të zhvendosur stadiumin e futbollit të qytetit në një vend tjetër dhe për të ndërtuar një park në vend të tij është një lëvizje e mirëmenduar përpara që mund të sjellë përfitime për komunitetin në shumë mënyra.

Ndërsa disa qytetarë mund të kenë shqetësime për vlerën e trashëgimisë kulturore të stadiumit ekzistues, është e rëndësishme të merren parasysh përfitimet afatgjata të planit të propozuar.

Së pari, ndërtimi i një stadiumi të ri në një vend tjetër mund të ofrojë mundësi për rritje dhe zhvillim. Stadiumi i ri mund të projektohet për të përmbushur nevojat e komunitetit, me objekte moderne që përmirësojnë përvojën e tifozëve dhe tërheqin më shumë vizitorë në qytet. Kjo mund të krijojë vende të reja pune dhe të nxisë ekonominë lokale, si dhe të sigurojë një burim të ri të ardhurash për qytetin.

Së dyti, parku i propozuar mund të shërbejë si një aset i vlefshëm i komunitetit, duke ofruar një hapësirë të sigurt dhe të këndshme për fëmijët dhe familjet për të luajtur, për t’u çlodhur dhe për t’u shoqëruar. Parqet janë të faktuar tashmë të kenë përfitime të shumta për shëndetin dhe mirëqenien, duke përfshirë reduktimin e stresit, përmirësimin e shëndetit mendor dhe rritjen e niveleve të aktivitetit fizik. Duke ripërdorur vendin e vjetër të stadiumit për një park, qyteti mund të sigurojë një burim të vlefshëm për komunitetin që do të përfitojë brezat që do të vijnë.

Më në fund, duke zhvendosur stadiumin dhe duke ndërtuar një park, qyteti mund të krijojë një komunitet më të qëndrueshëm dhe miqësor ndaj mjedisit. Parku mund të ofrojë hapësirë të gjelbër dhe të ndihmojë në uljen e ndotjes së ajrit, ndërsa stadiumi i ri mund të projektohet me karakteristika moderne dhe efikase për energjinë që ndihmojnë në uljen e emetimit të karbonit në qytet, mund të zgjerohet në një kompleks sportive bashkëkohor.

Si përfundim, ndërsa disa qytetarë mund të kenë shqetësime në lidhje me planin e propozuar, ndërtimi i një stadiumi të ri në një vend tjetër dhe ripërdorimi i zonës së vjetër të stadiumit për një park mund të ofrojë përfitime të shumta për komunitetin, duke përfshirë rritjen ekonomike, përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies dhe mjedisin. Qëndrueshmëri.

Goli i tretë:

Ekipi “Konserva” thotë se aty nuk do të bëhet park por do të ndërtohen pallate. Dhe pësimi i golit të tretë vjen për shkak të mos njohjes së rregullave të lojës (kuadrit ligjor).

Nuk është e pazakontë që qytetarët të shqetësohen për potencialin për zhvillim komercial në një zonë që është caktuar për një park të ri apo hapësirë publike. Është e rëndësishme që qeveria e qytetit të adresojë këto shqetësime dhe të sigurojë që parku i ri nuk do të zhvillohet në ndërtesa tregtare. Gjë të cilën e ka bërë tashmë.

Një mënyrë për të adresuar këto shqetësime është vendosja e rregulloreve të qarta të zonave që kufizojnë llojet e ndërtesave që mund të ndërtohen në zonën përreth parkut të ri. Gjë të cilën Bashkia e ka bërë, dhe ligji nuk e lejon. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e ndërtimit të rrokaqiejve ose ndërtesave të tjera të mëdha tregtare që mund të lënë në hije ose të dëmtojnë parkun e ri.

Për më tepër, Bashkia po punon për të tërhequr biznese dhe zhvillues që janë të përkushtuar ndaj zhvillimit të qëndrueshëm dhe angazhimit të komunitetit. Duke promovuar praktika të përgjegjshme zhvillimi, qyteti mund të sigurojë që çdo ndërtim i ri në zonë të jetë në përputhje me vlerat dhe nevojat e komunitetit.

Si përfundim, ndërkohë që disa qytetarë mund të jenë të shqetësuar për potencialin për zhvillim tregtar në zonën përreth parkut të ri, ka hapa që Bashkia ka ndërmarrë për të adresuar këto shqetësime dhe për të promovuar praktika të përgjegjshme zhvillimi. Duke vendosur rregulla të qarta për zonimin dhe duke promovuar zhvillimin e qëndrueshëm, qyteti mund të ndihmojë që parku i ri të mbetet një aset i vlefshëm për komunitetin.

Vetë Kryebashkiaku e tha shqip, që aty nuk do të ndërtohen grataçela, as pallate. Është park.

Ja dhe një goditje traverse, në minutën e 90′

Së fundmi, për një analizë të plotë, duhet edhe të pyesim, a ka patur ndonjë precedent të kësaj gjëje nëpër botë?

Sa të duash.

Po, ka pasur shumë shembuj në mbarë botën ku kryetari i një qyteti ka vendosur të zhvendosë një stadium. Këtu janë disa shembuj:

San Francisco 49 u zhvendos nga Candlestick Park në stadiumin Levi’s në Santa Clara, Kaliforni në vitin 2014, pasi qyteti i San Franciskos vendosi të mos ndërtojë një stadium të ri për ekipin.

Në vitin 2019, qyteti i Inglewood, Kaliforni hapi Stadiumin SoFi, i cili zëvendësoi Koliseun Memorial të Los Angeles aty pranë si stadiumi i shtëpisë së Los Angeles Rams dhe Los Angeles Chargers.

Qyteti i Tokios, në Japoni ndërtoi një Stadium të ri Olimpik Kombëtar për Lojërat Olimpike Verore 2020, i cili zëvendësoi stadiumin e vjetër që u ndërtua në 1958.

Në vitin 2017, qyteti i Mynihut, Gjermani vendosi të ndërtojë një stadium të ri për FC Bayern Munich, i cili do të zëvendësonte stadiumin aktual të skuadrës, Allianz Arena.

Në vitin 2020, qyteti i Milanos, Itali miratoi planet për të ndërtuar një stadium të ri për AC Milan dhe Inter Milan, i cili do të zëvendësonte stadiumin aktual të përbashkët të skuadrave, San Siro.

Këto janë vetëm disa shembuj të qyteteve në mbarë botën që kanë vendosur të zhvendosin një stadium në vitet e fundit.