Lezhë/ Ftohtë i madh dhe mundësi bore e dendur…

2062

Me paralajmërimin e Shërbimit Kombëtar të Meteorologjisë për të ftohtë ekstrem dhe atë të meteorologut të njohur grek për borë të dendur në disa zona (jo e sigurt për Lezhën) në ditët në vijim, është e rëndësishme që qytetarët të marrin masat e nevojshme për të qëndruar të sigurt dhe ngrohtë.

Mëposhtë, siç e kërkon rasti, disa këshilla dhe informacione për t’ju rikujtuar të përgatiteni për motin e ditëve në vijim:

Mblidhni furnizime: Sigurohuni që të keni mjaft ushqim, ujë dhe ilaçe për t’ju mbajtur disa ditë në rast të ndërprerjeve të energjisë ose mbylljes së rrugëve. Mbani dollapët dhe frigoriferët tuaj të pajisur mirë me artikuj që nuk prishen dhe keni një rezervë të çdo medikamenti me recetë që mund t’ju nevojitet.

Mbroni shtëpinë tuaj: Mbuloni çdo hyrje ajri rreth dritareve dhe dyerve për të parandaluar daljen e nxehtësisë. Pastroni ulluqet. Izoloni tubat dhe mbështillni tubat hidraulik për të parandaluar ngrirjen e tyre dhe shkëputni çdo zorrë nga rubinetat e jashtme.

Vishuni siç duhet: Vishni shumë shtresa veshjesh të ngrohta, duke përfshirë një kapele, doreza dhe një shall për të mbrojtur fytyrën dhe duart tuaja nga i ftohti.

Qëndroni të informuar: Qëndroni të përditësuar me lajmet më të fundit të motit përmes stacionit tuaj lokal të lajmeve ose aplikacionit të motit. Nëse lëshohet një paralajmërim për stuhi dimërore, qëndroni brenda dhe shmangni udhëtimet nëse është e mundur. Informohuni për akset rrugore të bllokuara.

Ndihmoni fqinjët tuaj: Kontrolloni fqinjët e moshuar ose ata që i kanë fëmijë e të afërmit në emigracion, për t’u siguruar që edhe ata kanë atë që u nevojitet për të qëndruar ngrohtë dhe të sigurt.

Duke ndjekur këto këshilla të thjeshta, mund të ndihmoni të mbroni veten dhe të tjerët gjatë këtij të ftohti ekstrem dhe eventualisht borës së madhe.

Përgatitni automjetin tuaj: Mbajeni serbatorin të paktën gjysmën plot për të parandaluar ngrirjen e linjës së karburantit. Sigurohuni që gomat tuaja të kenë “lule” të mjaftueshme dhe të jenë të fryra siç duhet, dhe mbani një kit urgjence në automjetin tuaj me sende të tilla si një lopatë, batanije dhe një qese me rërë ose kripë për të ndihmuar në tërheqjen në rast se ngecni.

Mbani kafshët shtëpiake të sigurta: Nëse keni kafshë shtëpiake, nuk mund t’i tradhëtoni ato duke i lënë në mëshirë të motit, sigurohuni që ato të kenë një vend të ngrohtë për të qëndruar, larg erës dhe borës.

Mbani të pastra trotuaret dhe rrugët ku kaloni për të parkuar makinën: Përdorni rërë ose kripë për të rritur tërheqjen dhe për të parandaluar rrëshqitjet dhe rëniet.

Kuptoni shenjat e hipotermisë: Hipotermia ndodh kur trupi juaj humbet nxehtësinë më shpejt sesa mund ta prodhojë atë dhe mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet. Simptomat përfshijnë dridhje, konfuzion, të folur të paqartë dhe përgjumje. Nëse ju ose dikush që njihni tregon shenja të hipotermisë, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Qëndro aktiv: Ndërsa është e rëndësishme të qëndroni të ngrohtë, është gjithashtu e rëndësishme të qëndroni aktiv për të mbajtur qarkullimin e gjakut. Mundohuni të bëni ushtrime të lehta brenda shtëpisë tuaj ose të bëni shëtitje të shkurtra në ajër të pastër nëse nuk është shumë ftohtë.