Hiqen skelat, një xhevahir që shkëlqen sërish në kurorën e Lezhës

513

Pallati i Kulturës në qytetin tonë po fillon të përthithë ajër të ri.

Kjo ndërtesë e dashur, e cila ka qenë mikpritëse e shumë ngjarjeve të rëndësishme ndër vite, ishte në një gjendje të rrënuar dhe në nevojë të dëshpëruar për restaurim. Por falë përpjekjeve të atij që është në krye të punëve dhe vullnetit të tij për t’ia vënë veshin kërkesave të komunitetit, Pallati i Kulturës tani po bëhet më i gjallë dhe më i bukur se kurrë më parë.

Procesi i restaurimit nuk ka qënë punë kollajtë. Kërkonte bashkëpunimin e shumë individëve dhe organizatave të ndryshme, të gjithë të përkushtuar për të ruajtur historinë e pasur dhe rëndësinë kulturore të kësaj ndërtese të rëndësishme. Nga arkitektët dhe inxhinierët tek punëtorët e ndërtimit dhe artizanët vendas, të gjithë janë konsultuar për të siguruar që Pallati i Kulturës do të rikthehej në hijeshinë e tij të mëparshme.

Vetë procesi i restaurimit ka qënë një event për t’u ndjekur. Ndërsa skelat u ngritën përreth tij dhe puna filloi, të gjithë e kanë parë teksa kjo ndërtesë e dashur u kthye në jetë me përkujdesje. Kompania zbatuese e projektit, Junik shpk ka publikuar edhe  detajet e ndërlikuara të fasadës së ndërtesës të viheshin në qendër të vëmendjes dhe meriton respekt e nderim edhe aftësia e saktësia e punëtorëve që po e rijetësojnë këtë ndërtesë.

Pallati i Kulturës është ndërtesa e parë që çdo Kryebashkiak sheh nga dritarja e zyrës së tij. Është shumë e thjeshtë ta vëmë veten në pozitën e kritizerit të pashërueshëm, apo të atij militantit që i bie fyellit në të njëjtën vrimë, duke thënë, “punë koti, po bëhen sa për fushatë.”

Kjo për arsye se të gjithë paraardhësit e Ndreut në atë zyrë, e kishin të hunda Pallatin e Kulturës, por nuk e honepsi njeri as për fushatë as për pa-fushatë. Pra është e pakuptimtë, për çdokënd me logjikë të shëndoshë, të akuzojë një kryebashkiak se po punon për fushatë për gjëra të cilat paraardhësit e tij nuk i bënë kurrsesi, as në fushatë, as në pas-fushatë, për 30 vite.

Pallati i Kulturës, lezhjanët e mbajnë mend shumë mirë, ishte një ndërtesë e denjë për filma thriller, i pushtuar nga nxirja e mureve prej mykut toksik, një ndërtesë që në muajt e verës ta kullonte djersën, siç thotë populli, “për lug t’shpinës” e në muajt e dimrit “ta fuste të ftohtin deri në kockë”.

Dhe tani, Pallati i Kulturës është sërish një xhevahir që shkëlqen në kurorën e qytetit tonë. Fasada e restauruar e ndërtesës është rikthyer në madhështinë e saj origjinale dhe brendësia është rinovuar me dashuri për të krijuar një hapësirë që është sa e bukur dhe funksionale. Nga ndriçuesit elegantë deri te ndenjëset komode, çdo detaj është konsideruar me kujdes për të siguruar që Pallati i Kulturës të jetë sërish një vend ku komuniteti ynë mund të bashkohet dhe të festojë.

I detyrohemi një mirënjohje kryetarit të Bashkisë dhe zyrtarëve të qytetit për përpjekjet e tyre të palodhura në restaurimin e Pallatit të Kulturës. Na kanë treguar se çfarë mund të arrihet kur punojmë së bashku si komunitet, dhe na kanë dhënë të gjithëve një hapësirë të re të bukur për ta shijuar dhe çmuar. Presim me padurim ngjarjet dhe festimet e shumta që do të zhvillohen brenda mureve të tij për vitet në vijim.