Çfarë kërkojnë gjithë këta kosovarë në zyrën e Pjerin Ndreut

959

Përgjatë këtyre tre viteve të fundit nuk janë parë më shumë biznesmenë, figura publike, artistë, blogerë, politikanë, ish-politikanë, filantropë të hyjnë e të dalin, të ngjisin e të zbrisin shkallët e Bashkisë së Lezhës, sa në të gjithë historinë e ekzistencës së saj.

“Pse”-ja… nuk kërkon shumë zor për t’u kuptuar.

Ky është kryekëput marketing për qytetin.

Marketimi i turizmit të qytetit përfshin promovimin e një qyteti si destinacion për udhëtarët. Disa prej hapave ndërmerren për të tregtuar në mënyrë efektive një qytet për turizëm janë:

  • Identifikimi i tipologjisë së turistëve.
  • Zhvillimi një pikë unike shitjeje: Gjetja pra e asaj që e dallon qytetin (Lezhën) nga destinacionet e tjera dhe fokusimi i vazhdueshëm aty.
  • Krijimi i një faqe interneti gjithëpërfshirëse të dizajnuar mirë dhe informuese është thelbësore për të shfaqur ofertat, akomodimet dhe ngjarjet e qytetit.
  • Përdorimi i mediave sociale.
  • Përdorimi mediave vizuale.
  • Partneritete me ndikuesit: Kontakti ndikuesit e mediave sociale, blogerët dhe krijuesit e tjerë për të promovuar qytetin përmes kanaleve të tyre.
  • Shfrytëzimi i eventeve dhe festivaleve.
  • Investimi te marketingu tradicional.

Por ka edhe një mënyrë tjetër, të cilën Ndreu, po e aplikon me shumë sukses. Marketingu “sy më sy”.

Ndreu e di se polakët po pëlqejnë Lezhën… ai u ka shkuar në zyrë autoriteteve atje, u ka shtrirë dorën e bashkëpunimit.

Ndreu e di se zviceranët po mësyjnë në Lezhë… në zyrë u ka hyrë edhe autoriteve lokale e qëndrore.

Ndreu e di se gjermanët e shohin me sy të mirë për biznes Lezhën… mjafton të hapim faqen e tij për të kuptuar sa politikanë, biznesmenë e grupe interesi ka takuar deri tani në Gjermani.

Ndreu e di se kosovarët mbajnë në këmbë turizmin e Lezhës… dhe s’ka forcë që t’ia mohojë përpjekjet e tij përgjatë tre e kusur viteve me vizita e shkëmbime bilaterale në Kosovë. (Ja pse gjithë ky respekt i ndërsjellë!)

Nuk ishte rastësi pra, pse Lezha e Shëngjini i kishin shezlongjet plot sezonin e shkuar ndërsa ato të Jugut bënin hije kot.

Për ne ishte e pashmangshme t’i bënim një pyetje të drejpërdrejtë Kryetarit Ndreu në lidhje me mënyrën sesi ai e sheh këtë mënyrë të promovimit të Lezhës? Si u përgjigj ai:

Siç e dini shumë prej jush, turizmi është një pjesë jetike e ekonomisë së qytetit tonë. Ai jo vetëm që sjell të ardhura, por gjithashtu ndihmon në promovimin e qytetit tonë si një destinacion për vizitorët nga e gjithë bota.

Si kryebashkiak, unë jam i përkushtuar për të forcuar industrinë e turizmit të qytetit tonë dhe për t’u siguruar që qyteti ynë të lakmohet në mënyrë efektive për të sjellë vizitorë nga e gjithë bota.

Për të arritur këtë qëllim, ne do të zbatojmë një fushatë gjithëpërfshirëse të marketingut turistik. Si gjithnjë do të vijojmë identifikojmë grupet dhe kombësitë dhe do të zhvillojmë një pikë unike shitjeje për qytetin tonë. Më pas do të krijojmë një faqe interneti gjithëpërfshirëse për të shfaqur ofertat dhe akomodimet e qytetit tonë.

Përveç kësaj, ne do të vijojmë të përdorim mediat sociale për të promovuar qytetin tonë dhe për t’u angazhuar me vizitorë të mundshëm. Ne do të përdorim gjithashtu media vizuale, si video dhe fotografi, për të shfaqur atraksionet dhe përvojat e qytetit tonë.

Ne gjithashtu do të bashkëpunojmë me ndikues, blogerë dhe krijues të tjerë për të promovuar qytetin tonë përmes kanaleve të tyre. Përveç kësaj, ne do të shfrytëzojmë evente dhe festivalet për të tërhequr vizitorë dhe për të shfaqur kulturën dhe atraksionet e qytetit tonë.

Ne gjithashtu do të vazhdojmë përpjekjet me metodat tradicionale të marketingut që është edhe specialiteti im, marketingu “sy më sy”. Dhe ne do të masim dhe vlerësojmë vazhdimisht rezultatet e fushatave marketuese për t’u siguruar që ato janë efektive.

Kërkoj mbështetjen tuaj teksa punojmë së bashku për të promovuar qytetin tonë si një destinacion kryesor turistik. Duke punuar së bashku, ne mund ta bëjmë qytetin tonë një qendër të lulëzuar të turizmit dhe rritjes ekonomike”.