Zbatica ka Filluar… Erdhi Koha të Përdorim Trurin! Shëngjini Nuk Është Më Foleja e Vetme Verore…

Në Shëngjin numri kryesor i pushuesve përbëhet nga shqiptarët e Kosovës. Por operatorët turistikë parashikojnë një ikje graduale të tyre pas liberalizimit të vizave dhe për këtë arsye po kërkojnë tregje të reja.

Të huajt që vizitojnë Lezhën dhe kryesisht bregdetin e Shëngjinit ishin të shumtë këtë sezon. Por sërish i gjithë sektori i turizmit është i varur nga pushuesit kosovarë. Frika e një largimi gradual të tyre nga kjo zonë turistike ka nxitur operatorët turistikë të mendojnë eksplorimin e tregjeve të reja. Operacionet e tyre kanë nisur.

Europa lindore dhe Ballkani janë objektivi i parë, ndaj sipas operatorëve po bashkëpunohet me agjenci vendase dhe të huaja.

Helga Ceni, Menaxhere: “Përveç pushuesve nga Kosova kemi bërë përpjekje për të bashkëpunuar me asgjenci të huaja si në Poloni dhe Rusi.”

Eduart Shtjefni, Menaxher: “Kemi marrë pjesë vazhdimisht nëpër panaire, jemi lidh me agjenci të ndryshme si kombëtare edhe ndërkombëtare. Qëllimi jonë është që të afrojmë sa më shumë grupe të ndryshme turistash.”

Marin Nikolla: “Duhet të bëjmë një lloj turizmi jo më spontan, por paksa të koordinuar.”

Turizmi duhet të jetë më i koordinuar duke rritur mundësitë e eksplorimit për vizitorët dhe të huajt dhe jo thjesht ujë dhe rërë. Kjo kërkon një promovim më të madh të zonës dhe jo vetëm marketing individual.

Marin Nikolla: “Jo në shkallë të biznesit, duhet të bëhet në shkallë zone e rajoni. Ky mendoj se është çelësi.”

Vetëm gjatë këtij viti, turizmi në Lezhë njohu rritje me 20% të turistëve të huaj që e frekuentuan zonën, por kjo rritje u dedikohet disa operatorëve turistikë dhe jo një mirë organizimi të këtij sektori./abcnews.al

Gazetar: Gjergj Figuri
Operator: Gac Hila