Zbulohet plagjiatura e radhës! Ja kush e paska ngrënë “mollën e mëkatit” kësaj here…

Nuk kanë ndërmend të ndalen zbulimet e plagjiaturave në radhët e qarqeve akademike, funksionarëve të shtetit, apo figurave të njohura e me ndikim në vend.

Kësaj here plagjiatura ka një dozë absurdi shumë herë më të lartë se ato të mëpërparmet, kjo për arsyen se, kësaj here “mollën e mëkatit” e ka ngrënë pikërisht vajza e Z. Dhori Kule, vajza e personit i cili ishte pikërisht ai që kishte detyrën e rojtarit në kopshtin e Eden-it të doktoraturave që të mos lejonte futjen e materialeve të helmuara me faqe, paragrafë apo fjali të vjedhura.

Një paradoks i madh pra, pikërisht e bija e atij që nuk duhet të lejonte askënd të bënte plagjiaturë, bën plagjiaturë.

Po përsëri, zbuluesi i plagjiaturës është Dr. Vladimir Kola.

Zbululimi sapo është publikuar edhe në faqen e ish/zv. Ministrit të Arsimit Z. Taulant Muka.

Urime për Z. Vladimir Kola i cili po i dedikon orë të tëra analize dhe krahasimi të materialeve për të gjetur ato vjedhjet intelektuale të fshehura me stil, një bravo të madhe kësaj mendjeje punëtore që një e nga një po i zhgradon të gjithë ata që na shiten si intelektualë e doktorë por që në fakt nuk janë tjetër veçse “skifterë.”

Detajet:

Vladimir Kola zbulon nepermjet internetit, plagjiaturen e Tezes se Doktoratures se zonjes Ditjona Kule me titull “Ndikimi i Arsimit të Lartë në Rritjen Ekonomike: Rasti i Shqipërisë”, me udheqes shkencor prof. dr. Sulo Haderi, e mbrojtur ne vitin 2015, prane Fakultetit te Ekonomise, Universiteti i Tiranes (http://www.doktoratura.unitir.edu.al/…/doktoratura-ditjon…/…).

Eshte per t’u theksuar se ne kete Teze Doktorature gjeni kopjime, jo vetem ne anglisht te perkthyera ne shqip, por gjeni edhe tekse te kopjuara nga dokumente ne gjuhen shqipe, pa u cituar burimi orgjinal.

Gjithashtu, edhe perqindja e kopjuar, ne kete Teze Doktorature, eshte shume e larte. Me sa kam llogaritur une, eshte te pakten 1/3 e tekstit total te Tezes.

Nga ana tjeter, dua te ve ne dukje se, artikujt, tezat, raportet, etj., qe jane te kopjuar ne tekstin e Tezes se Doktoratures ne fjale, nuk jane cituar ne faqen perkatese, as nuk jane vendosur ne fund te Tezes te “literatura” e konsultuar (perveç studimit “Evidence About The Link Between Education, Poverty and Terrorism Among Palestinians”, Claude Berrebi, 2003, te cilin e ka vendosur te lista e libra te konsultuar, por nuk e ka cituar). Pra, sikur te mos ishin lexuar fare si dokumente.

E ritheksoj, per çeshtje transparence, eshte e domosdoshme qe te gjitha te Tezat e Doktoratures te publikohen ne internet.

Poshte po vendos ca krahasime te teksteve dhe listen e dokumenteve (te shoqeruara me adresen e internetit ku mund t’i konsultoni dhe me faqet ku ato gjenden te kopjuara ne tekstin e Tezes) nga ku eshte kopjuar nje pjese e konsiderueshme e Tezes se Doktoratures ne fjale (meqense ka kopjime edhe ne shqip, kam bere krahasime edhe shqip-shqip):

1)“Higher Education Expansion and Economic Growth an Japan and South Korea”, Eun

Kyung Lee, 2012 (shih faqet 13, 37-46, 91-92 te Tezes)

http://d-scholarship.pitt.edu/13735/1/LeeEK_etd2012.pdf

2) “An Empirical Analysis of Higher Education and Economic Growth in West Virginia”,

Saima Bashir, 2012, (shih faqet 13-14, 33-34, 19, 80-81, 139, te Tezes,)

https://ageconsearch.umn.edu/bitstream/124829/2/Bashir.pdf

3) “Public Education Expenditure and Economic Growth in Nigeria: 1970 – 2010”, Ese S.

Urhie, 2013, (shih faqet 19-22 te Tezes)

http://eprints.covenantuniversity.edu.ng/…/Urhie%20Ese%20.S…

4) “Effects of Globalisation on Education and Culture”, S. Chinnammai, 2005, (shih faqet 56-60 te Tezes),

https://pdfs.semanticscholar.org/…/7f2bd7cfec087a99eec63360… ;

5) “The Impact of Education on Economic Growth Theory, Findings, and Policy

Implications”, Brian G. Dahlin (shih faqet 61-63 te Tezes),

https://123doc.org/…/1164392-the-impact-of-education-on-eco…

6) “The relationship between graduates and economic growth across countries”, Dawn Holland, Iana Liadze, Cinzia Rienzo and David Wilkinson, gusht 2013 (shih faqet 63-65 te Tezes),

https://assets.publishing.service.gov.uk/…/bis-13-858-relat…

7) “Zhvillimi i Arsimit të Lartë në periudhën 1991-2011”, i publikuar ne sitin

http://open.data.al, me 28.02.2012 (shih faqet 74-76 te Tezes)

http://open.data.al/…/Zhvillimi-i–Arsimit-te-Larte-ne-peri…

8) “Prof. Dr. Remzi Altın: Universitetet shqiptare kanë nevojë për një ndryshim themelor të metodave të mësimdhënies”, 19 prill, 2013 (shih faqet 77-78 dhe 132-133 te Tezes)

http://www.epoka.edu.al/lajm-prof-dr-remzi-alt-305-n-univer…

9) “Edukimi per karrieren: libri i mesuesit”, 2011, (shih faqet 78-80 te Tezes)

http://arsimi.gov.al/wp-content/uploads/2018/02/dok-0005.pdf

10) “Raporti i parë për reformimin e arsimit të lartë dhe kërkimit shkencor”, janar- prill

2014 (shih faqet 87-89 te Tezes,)

https://www.universitetipolis.edu.al/…/Raport_Reforma_Arsim…

11) “Ndikimi i Reformave Arsimore dhe nivelit Arsimor në normën e papunësisë” Elona Shehu (Shahini), (shih faqen 93 te Tezes)

http://bjes.beder.edu.al/uploads/arch-201405071106304686.pdf

12) “The development of HEdPERF: a new measuring instrument of service quality for the higher education sector”, Firdaus Abdullah, (shih faqet 105-106 te Tezes)

https://pdfs.semanticscholar.org/…/19cde0a963d3a1c93343a042…

13) “Evidence About The Link Between Education, Poverty and Terrorism Among

Palestinians” Claude Berrebi, 2003 (shih faqet 109-111 te Tezes),

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=487467

15) “Intervista, Winfried Heusinger, ekspert gjerman nga CIM/GIZ, në Ministrinë e

Mirëqenies Sociale dhe Rinisë”, 25/06/2015 (shih faqet 113-114 te Tezes)

http://www.mapo.al/arsimi-profesional-ne-shqiperi-premtues/

15) “Effects of Primary, Secondary and Tertiary Education on Economic Growth Evidence

from Guatemala” Josef L. Loening, 2005 (shih faqet 123-126 te Tezes)

http://documents.worldbank.org/…/1161614682…/pdf/wps3610.pdf

16) “Impact of Public Funding of Education on Economic Growth in Macedonia” Abdylmenaf Bexheti and Besime Mustafi, shkurt 2015 (shih faqen 126 te Tezes),

https://www.uni-bamberg.de/…/so…/vwl/BERG/BERG98_Bexheti.pdf

17) “Corruption and its impact on economic growth: is East Asia special?”, Nasrul Ali, 2008 (shih faqen 127)

https://research-repository.uwa.edu.au/…/corruption-and-its…

18, “Facts about Determinants of Economic Growth”, Catanet Dan Nocolae, (shih faqen 22)
http://steconomiceuoradea.ro/…/v2-economy-and-busin…/009.pdf