“Zbardhen shifrat”/ 70 mijë vizitorë në zonat turistike të Lezhës

Edhe kohë më parë, nga AdZM e Qarkut Lezhë, janë publikuar të dhëna mbi numrin e vizitorëve që futen në Ishull-Lezhë dhe në lagunat Kune-Vain.

Janë dy laguna që i përkasin njëra Ishull-Lezhë (Vain) dhe Kune i përket njësisë administrative të Shëngjinit.

Janë vazhdim i njëra tjetrës dhe tepër të vizitueshme për turizmin e vëzhgimit.

Zotërohen nga një faunë ujore tepër e zhvillua gjë që e ka bërë të jetë në qendër të vëmendjes së turistëve por edhe të studiuesve të biodiversitetit.

Sipas informacionit të siguruar nga administrata e Zonave të Mbrojtura Lezhë, numri i vizitorëve që janë future si turist në këtë Zonë të Mbrojtur arrin rreth 70 mijë, për periudhën janar-shtator të këtij viti. Ndërsa ata që kanë vizituar lagunën Kune- Vain, kapin numrin e rreth 30 mijë vizitorëve që kanë qenë turistë të vëzhgimit të shpendëve ujorë të këtyre lagunave.

Drejtori i AdZM Lezhë, Pjetër Toni, shpjegon vlerat e këtij ekosistemi lagunor.

”Kemi vizitorë të përditshëm në çdo stinë të vitit por kryesisht në periudhën e pranverës dhe vjeshtës ku fluturakët ujorë janë më aktiv”, thotë Toni.

Ky ekosistem natyror-lagunor është një nga më të rëndësishmit e bregdetit shqiptar në Adriatik. Kjo zonë karakterizohet nga habitate të ndryshme, që përbëhet nga një sistem lagunash si Kune, Merxhani, Zajet, Vaini, Vijat e zallit etj., të lidhura me njëra-tjetrën nga Lumi Drin dhe me Lumin Mat. Shumëllojshmëria e habitateve natyrore kanë krijuar kushtet e duhura për specie përfaqësuese të biodiversitetit.

Në këtë lagunë gjenden 277 lloje bimësh të ndara në 67 familje dhe 202 gjini, fauna është mjaft e pasur me më shumë se 340 lloje nga të cilat: Gjitarë 23 lloje, Shpend 196 lloje, Peshqit 58 lloje, Reptilet 10 lloje etj.