Rruga e re drejt Anglisë? Shqiptarët po frikësojnë shoferët e kamionëve

301

Gjithnjë e më shumë emigrantë po përpiqen të hyjnë nëpër kamionë për të arritur në Angli. Ata më së shumti shfrytëzojnë vendet e parkimit. Nëpër parkimet përgjatë autostradës A16, emigrantët dalin thotë oficeri i policisë, Harry Elling. Shifra janë të errëta, për ata që lëvizin mes kamionëve. Elling ecën ngadalë me makinë dhe niset për në zyrën e tij, duke kaluar kamionët dhe duke i vazhduar ata me kujdes. “Më shumë se një javë më parë, policia gjeti tetë shqiptarë në anën e pasme të një kamioni. Ata kishin hyrë në të nga ana e pasme e tij duke i çarë mbështjellësen. Ata marrin rreziqe të mëdha”,- thotë Elling.

Emigrantët të cilët dëshirojnë të shkojnë në Angli për një jetë më të mirë duke u fshehur nëpër kamionë e vënë jetën e tyre në rrezik. Emigrantë që u gjetën në kamion, fillimisht ata ishin përpjekur  të hynin në një traget në Hook të Holandës, për të arritur në  Vlaardingen Angli. Por kontrollet në këto pika kohët e fundit kanë qenë shumë të rrepta, dhe ata gjithnjë e më shumë po fshihen nëpër parkingjet përgjatë autostradës. Pikat në të cilat ata fshihen janë: A12 në Bodegraven, A15 në Geldermalsen, dhe A16 dhe A17 në Moerdijk. Shoqata e Tregtisë dhe Logjistikës Holandë (TLN),  ka paralajmëruar për këtë rrezik.

Shumica e emigrantëve  janë kryesisht adoleshentë nga Shqipëria. Shqiptarët lejohen të udhëtojnë për tre muaj në Evropë, por për një qëndrim në Angli ata kanë nevojë për një vizë të veçantë që vetëm biznesmenët dhe studentët mund ta marrin. Ata përpiqen të hyjnë në Angli në mënyrë të paligjshme, ku puna e zezë është mjaft e lehtë për t’u gjetur. Emigrantët që kapen, përfundojnë në paraburgim dhe më pas dëbohen për në Shqipëri.

Pas pompës së gazit: Në Moerdijk janë tre vende ku fshihen emigrantët: në parkingun prapa restorant De Gouden Leeuë, një person i ka parë aty dhe thotë: “Dyert e pasme  të kamionëve gjithmonë rrinë të hapura. Në parkingun e restorantit KANTERS një vizitor në restorant tha: Më thanë që këtu natën kalojnë shumë kamionë. Por ata fshihen edhe pas pompave të gazit, Anita van der Meer u shpreh:” Ka shqiptarë që fshihen aty në mbrëmje”.

Në Westkerke në Belgjikë, shoferët ishin të kërcënuar, sidomos në vendet e parkimit përgjatë  autostradës E40. Një shofer kamioni u godit me thikë në një parking pranë Antëerpit. Qeveria investoi miliona për të mbikëqyrjen e policisë me qen, e me kamera survejimi si dhe ngriti gardhe që situata të ishte më e  sigurt.

A do bëjë Holanda të njëjtën gjë? Hélène Minderman nga TLN: “Në telefon me bien për raportim e situatës, por ende nuk është shqetësuese. Situata do trajtohet dhe nëse shoferet dhe punëdhënësit ndihmojnë emigrantët, ata do të marrin gjoba të rënda. Zakonisht ata marrin 2.000 euro për person për ta dërguar në Britani”.

Komuna e Moerdijk është tashmë vendi ku po qëndrojnë shumë emigrantë. Policia u mblodh rreth një jave më parë, njofton avokati lokal Johan Damen. Më shumë se dy javë më parë, komuna mori masa shtesë për të zvogëluar numrin e emigrantëve. Nëpër parkingje, mbikëqyrja kryhet nga policia dhe zyrtarët e posaçëm hetues. Shoferët nuk janë këshilluar për të parkuar kamiopnët e tyre në vende të tjera.

“Ndonjëherë emigrantët dalin nga shkurre”, thotë arkëtarja Anita van der Meer nga stacioni i gazit. Ajo tregon pemët prapa stacionit të benzinës. “Atje shkurret janë të vogla, aty fshihen  emigratët dhe aty mund të gjesh shumë mbeturina të lënë nga anë a tyre. Ata që rrinë aty janë shqiptarë”.

Agjenti Elling vijoi me deklaratën e tij dhe tha: “Ndonjëherë ata vendosin çadra këtu.”

Henk Kuipers 60-vjeç, polic në profesion, sheh rregullisht emigrantët që e kalojnë shtëpinë e tij. Ai jeton në buzë të Moerdijk. “Ata djem po kërkojnë një jetë më të mirë”, thotë Kuipers, dhe ai e kupton këtë. “Çfarë do të bënit nëse jetonit në një vend të varfër?”

Në një vend parkimi prapa restorant KANTERS fshihej Ardi, një 39-vjeçar nga Shqipëria. Ai nuk dëshiroi që ta tregonte mbiemrin e rij.  Në pjesën e pasme të Volksëagen-i të zi janë tre djem të rinj, njëri prej të cilëve është djali i tij, thotë ai. Ardi flet anglisht me një theks britanik. Historia e tij është e paqartë. Ai jetoi tetë vjet në Angli dhe ka punuar si mekanik: “Janë dy vende ku ju mund të lehtë pa trajnim për të marrë filluar si shembull mekanik: Angli dhe Turqi.” Por ky grup nuk do të shkojë në Angli, thotë Ardi, por në Amsterdam – festoni pushimet.

Taulanti dhe Besniku, nga Tirana janë dy miqtë e Ardit që duan të shkojnë në Angli. “Në Shqipëri nuk fiton asgjë”, thotë Besniku, i cili dëshiron të punojë si berber.

Ngjitja në kamion është një çështje afatgjatë: “Të fshehur nëpër shkurre ata shikojnë me vëmendje momenti kur kalon ndonjë kamion për t’u ngjitur në të. Nëse Besniku nuk arrin të kalojë këtë të premte ai do të kthehet në Bruksel ku ka jetuar vitin e kaluar. “Është e vështirë. Ka shumë policë”, thotë me tej 23-vjeçari shqiptar.

Burimi: nrc.nl Përshtati: Tirana Today