Psikologët Zbulojnë 5 Sekretet se si të Gjeni Gjuhën e Përbashkët me Fëmijën Tuaj

Konfliktet me fëmijët lindin në mënyrë të pashmangshme në çdo familje. Psikologët thonë se shkaqet më të zakonshme të konflikteve të tilla janë shkelja e kufijve të fëmijëve, të cilën fëmijët fillojnë ta ndiejnë që në moshën 3 vjeçare.

Një fëmijë në mënyrë aktive i reziston udhëzimeve të prindërve të tyre.

Kjo mbrojtje e pavarësisë mund të vazhdojë në moshën 3, 7 dhe 9 duke marrë forma të ndryshme. Por, si mund të gjesh një gjuhë të përbashkët me fëmijën tënd?

Do të shqyrtojmë se si mësimi i rregullave të nevojshme të sjelljes fëmijës mund të anashkalojë disa debate dhe kështu t’u tregoni se sa të rëndësishëm janë për ju.

Gjeni përparësitë

Askush nuk i pëlqen kritikat. Nëse përpiqeni të mbani mend ndjesitë tuaja kur merrni kritika të ashpra ose ndalime, atëherë do të kuptoni valën e indinjatës që ngrihet brenda fëmijës suaj.

Acarimi që përjetojnë fëmijët i pengon ata të krijojnë kontakt, gjë që rezulton në mospërmbushjen e gjërave që kërkohen prej tyre.

Mësoni të zbusni kritikat tuaja, edhe pse ndonjëherë është shumë e vështirë. Përdorni kritikat shoqëruar me lavdërimet dhe do të merrni një rezultat që është krejtësisht ndryshe!

Ofroni një zgjedhje

Ndjekja e regjimit ose kryerja e detyrave të shtëpisë janë sigurisht të nevojshme dhe shpesh rezistenca nuk është shkaktuar nga fakti se duhet të bëhet, por nga zëri i rreptë.

Sugjeroni një zgjedhje – por jo shumë të hapur, mos harroni moshën e fëmijës tuaj.

Mundësia për të zgjedhur dhe për të marrë një vendim në masë të madhe rrit vetëvlerësimin dhe ju ende do të keni kontroll mbi sjelljen e fëmijës suaj.

Të jetë në gjendje të tërhiqet

Kur një i rritur luan me një fëmijë shpesh ka në mendje të fiksuar që të gjitha rregullat e lojës janë “vendosur” shumë kohë më parë.

Ne mendojmë se detyrimi i një fëmije për të ndjekur rregullat është një moment i mirë edukativ sepse në jetën e të rriturve ka shumë rregulla “të domosdoshme” që duhet t’i bindemi edhe nëse nuk duam.

Por, ç’të themi për kreativitetin, iniciativën dhe imagjinatën?

Lëreni fëmijën të vendosë rregullat e tij dhe ta thërrasë këtë lojë ndryshe. Papritmas, loja e re mund të jetë shumë më e bukur dhe më e këndshme se zakonisht.

Dhe nëse jo, ky është një ilustrim i madh i faktit se diçka e re nuk është domosdoshmërisht më e mirë, por ende ia vlen të provohet.

Mos e impononi ndihmën tuaj

Sa durim mund të keni kur fëmija juaj po bën diçka për një kohë të gjatë dhe vazhdon të bëjë gabime? Ju vetëm doni t’ia merrni nga dora atë që po bëjnë dhe shpejt e shpejt ta bëni vetë!

“Aktivizoni durimin” dhe mos u përpiqni të jepni ndihmën tuaj nëse nuk është plotësisht e nevojshme. A doni që fëmija juaj të rritet duke qenë i sigurt?

Atëherë duhet të keni durim dhe të mos ofroni ndihmë derisa t’ju kërkohet.

Fraza: “Më lër ta bëj unë për ty!” nuk sjell asgjë të mirë dhe e vret iniciativën. Lëreni fëmijën tuaj të bëjë gabimet e tij/saj.

Edhe nëse fëmija juaj kërkon ndihmë, vlerësoni se sa mirë mund të përballojë vetë detyrën. Nëse fëmija juaj po e përballon shumë mirë këtë detyrë, mos i kurseni komplimentat.

Solidarizojuni me fëmijën tuaj

Kur fëmijët flasin për problemet e tyre, ne na vjen keq për ta dhe dëshirojmë t’i mësojmë menjëherë të gjitha veprimet e duhura.

Fraza si, “Unë të thashë!” dalin nga goja automatikisht.

Nënat shpesh mund të nervozohen, bëhen merak, ose të japin këshilla dhe të bëjnë gjyqtaren – të gjitha këto gjëra mund të largojnë potencialisht fëmijën prej jush.

Mos zgjidhni këto pozicione dhe mos i nënvlerësoni shqetësimet e fëmijës. Jini afër tij / saj.

A do të qajë vogëlushja juaj? Le të qajë. Le ta kuptojnë fëmijët se ndjenjat e tyre janë të rëndësishme dhe me qetësi diskutoni situatën dhe mënyrën se si mund ta zgjidhin atë.