Klosi: Së shpejti vendimi për kosto tarifën e mbetjeve urbane

Pas vendimit të ndalimit të qeseve plastike, së shpejti do të miratohet edhe vendimi për kosto tarifimin e mbetjeve urbane.

Këtë e bëri të ditur ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi nga simpoziumi shkencor ndërkombëtar për sfidat e trajtimit të mbetjeve organizuar nga Departamenti i Inxhinierisë së Mjedisit, ne Universitetin Politeknik në Tiranë.

Ministri Klosi tha se miratimi së shpejti i këtij vendimi synon vendosjen e rregullave të barabarta, dhe të qarta, pra një metodologji të unifikuar të kostimit dhe tarifimit të mbetjeve urbane.

Kjo do të sjellë mirëmenaxhim të mbetjeve, por edhe të buxheteve në çdo bashki apo njësi administrative në vend.

Ministri Klosi kërkoi mendimin profesional dhe të specializuar për trajtimin e mbi 180 pikave të vendgrumbulimeve problematike të evidentuara në masterplanin e mbetjeve.

“Nuk është një kosto e papërballueshme, është një menaxhim i papranueshëm”- tha ministri Klosi duke shtuar se Shqipëria është pis nga keqmenaxhimi i mbetjeve urbane.

Duke kërkuar zgjidhje të mirëmenaxhimit nga vendedepozitimet e vogla drejt zgjidhjeve afatgjata, kreu i Turizmit dhe Mjedisit theksoi se 100 fshatrat turistikë do të jenë modelet e para të ndarjes së mbetjeve në burim.