Lëvizjet në PD/ 47 figurat që ikin dhe vijnë, Ja kush i zëvendëson Topallin, Bregun e Boden

Ish-deputetët Jozefina Topalli, Astrit Patozi dhe Arben Imami kanë paralajmëruar se kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, përmes mbledhjes së Kuvendit Kombëtar, do të privatizojë si dhe do të pastrojë partinë nga demokratët.

Alarmi i kundërshtarëve të Bashës vjen pas mbledhjes së fundit të Kryesisë së PD, e cila vendosi që Kuvendi Kombëtar të mblidhet në datat 28-29 prill, për miratimin e ndryshimeve statusore dhe riorganizimin e partisë.

Po çfarë do të ndodhë në mbledhjen e forumit më të lartë të partisë më të madhe në opozitë?

Në mbledhjen e Kuvendit Kombëtar të PD do formalizohet ndryshimi i përbërjes së forumeve të larta të Partisë Demokratike, që nga vetë Kuvendi, Këshilli Kombëtar dhe Kryesia.

Largimet dhe prurjet e reja në këto forume janë diktuar automatikisht që me shpalljen e listës së kandidatëve për deputetë që hartoi Lulzim Basha për zgjedhjet e 25 Qershorit të 2017 si dhe pas konstituimit të Parlamentit të ri.

I gjithë grupi kundërshtar i Lulzim Bashës, i cili u përjashtua nga lista fituese e kandidatëve për deputetë të PD, në zgjedhjet parlamentare të 2017, nuk do të jetë më pjesë e Kuvendit dhe Këshillit Kombëtar të Partisë Demokratike. Konkretisht, pjesë e këtyre forumeve të larta nuk do të jenë më Genc Ruli, Astrit Patozi, Jozefina Topalli, Majlinda Bregu, Eduard Selami, Ridvan Bode, Arben Imami, Keltis Kruja, Bedri Hoxha, Igli Cara etj.

Largimi i tyre parashikohet nga nenet 34 pika ‘d’ dhe 36 pika ‘d’ e statusit të Partisë Demokratike. Me humbjen e statusit të deputetit, figurat e lartpërmeduara kanë humbur edhe të drejtën për të qenë anëtarë të Kuvendit dhe Këshillit Kombëtar.

Gjithashtu, nuk do të jenë më pjesë e këtyre forumeve të larta të PD edhe sekretarët funksionalë të Partisë Demokratike, krerët e departamenteve dhe koordinatorët, të cilët kanë dhënë dorëheqjen pas përplasjeve me Bashës që pas daljes së listës së kandidatëve për deputetë.

Pra, mbledhja e Kuvendit Kombëtar dhe më pas e Këshillit, thjeshtë do të formalizojë ndryshimin e përbërjes së këtyre forumeve, ndryshim i cili vjen në bazë të statusit të PD dhe zgjedhjes së parlamentit të ri, që prodhuan zgjedhjet e 25 Qershorit 2017.

Prurjet e reja

Po sipas neneve 34 pika ‘d’ dhe 36 pika ‘d’ e statusit të Partisë Demokratike, të gjithë deputetët e PD, të cilët hynë për herë të parë në Parlament, në shtator të vitit të kaluar, bëhen automatikisht anëtarë të Kuvendit dhe Këshillit Kombëtar të PD. Ata zënë vendin e kundërshtarëve të Lulzim Bashës, të cilët nuk janë më pjesë e parlamentit.

Disa nga prurjet e reja janë Klevis Balliu që do të zërë vendin e Ridvan Bodes, Orjola Pampuri në vend të Majlinda Bregut dhe Izmira Ulqinaku në vend të Jozefina Topallit. Gjithashtu, për shkak të marrjes së mandatit të deputetit, bëhen automatikisht pjesë e forumeve më të larta të PD edhe Rudina Hajdari, Valentina Duka, Ervin Salianji, Hekuran Hoxhalli, Lorenc Luka, Bardh Spahia, Romeo Gurqkuqi, Endri Hasa, Luan Baçi, Agron Shehaj, Nadire Meçorapaj, Andon Frrokaj, Lindita Metaliaj, Xhemal Gjunkshi, Isuf Çelaj dhe Fatbardha Kadiu.

Figurat që largohen nga forumet e larta të PD

Genc Ruli, ish-deputet

Astrit Patozi, ish-deputet

Asllan Dogjani, ish-deputet

Jozefina Topalli, ish-deputet

Majlinda Bregu, ish-deputet

Eduard Selami, ish-deputet

Ridvan Bode, ish-deputet

Arben Imami, ish-deputet

Keltis Kruja, ish-deputet

Kastriot Islami, ish-deputet

Myqerem Tafaj, ish-deputet

Bedri Hoxha, ish-deputet

Roland Keta, ish-deputet

Igli Cara, ish-deputet

Kozma Dashi, ish-deputet

Bedri Mihaj, ish-deputet

Arbiola Halimi, ish-deputet

Eleina Qirici, ish-deputet

Gjergji Papa, ish-deputet

Mimoza Hajdarmataj, ish-deputet

Albina Deda, ish-deputet

Gjovalin Bzhetaj, ish-deputet

Irma Kopliku, ish-deputet

Liljana Elmazi, ish-deputet

Besni Aliaj, ish-koordinator i politikave të territorit në PD

Tomor Alizoti, ish-kreu i Departamentit të të Përndjekurve në Partinë Demokratike

Do të bëhen anëtarë të Kuvendit dhe Këshillit Kombëtar të PD

Orjola Pampuri

Rudina Hajdari

Grida Duma

Halim Kosova

Valentina Duka

Ervin Salianji

Hekuran Hoxhalli

Klevis Balliu

Izmira Ulqinaku

Lorenc Luka

Bardh Spahia

Romeo Gurqkuqi

Endri Hasa

Luan Baçi

Agron Shehaj

Nadire Meçorapaj

Andon Frrokaj

Lindita Metaliaj.

Xhemal Gjunkshi,

Isuf Çelaj

Fatbardha Kadiu

Neni 34 i statutit të PD

2- Kuvendi Kombëtar përbëhet nga:

 1. a) Kryetarët e seksioneve të Partisë Demokratike dhe sekretarët…
 2. b) Kryetarët dhe sekretarët e grupseksioneve të Partisë Demokratike;
 3. c) Anëtarët e Këshillit Kombëtar të Partisë Demokratike;
 4. d) Deputetët e Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë;
 5. e) Sekretarët funksionalë të Partisë Demokratike, koordinatorët tematikë, koordinatorët…

Neni 36, i statutit të PD

Këshilli Kombëtar

2- Këshilli Kombëtar përbëhet nga:

 1. a) Kryetari dhe Nënkryetarët e PDSH;
 2. b) Sekretari i Përgjithshëm dhe sekretarët funksional të Partisë;
 3. c) Ish-Presidentët, ish-Kryeministrat dhe ish-Kryetarët e PDSH, që janë anëtarë të PD në momentin e thirrjes së Këshillit Kombëtar;
 4. d) Deputetët;
 5. e) Kryetari i Bordit Financair të Partisë;
 6. f) Kryetarët e degëve të PD-së;
 7. g) Kryetarët e organizatave partnere;
 8. h) Drejtuesit e Departamenteve të PDSH;
 9. i) Kryetarët e Bashkive dhe të Këshillit të Qarkut, që i përkasin Partisë Demokratike.

/Shqiptarja.com