Ata që ia Kanë “Hedhur” Depresionit, Këto 5 Gabime Nuk i Bëjnë Më!

“Mos u mërzitni për gabimet dhe dështimet tuaja të kaluara pasi kjo vetëm sa do t’ju hidhërojë, do t’ju bëjë të pendoheni dhe të bini në depresion. Mos i përsërisni në të ardhmen. “– Swami Sivananda

Të gjithë ndihen të trishtuar me raste. Është një gamë normale e emocioneve njerëzore, dhe nuk duhet të ndiheni keq që ndiheni kështu.

Kur jeni në depresion, dëshira për t’i sjellë humorin vetes është mjaft e natyrshme. Sidoqoftë, mund të jetë e vështirë të largoheni nga periudha në të cilën ndiheni të përfshirë.

Kur ju jeni gati për të ndaluar së ndjeri të trishtuar, ka mënyra për t’u rikuperuar nga depresioni. Mos harroni këto gjëra kyçe kur nuk ndiheni mirë, sepse ato do t’ju ndihmojnë që ta merrni veten përsëri dhe të ndjeheni pozitivë sërish.

Mos u shqetësoni shumë nëse një ose dy nga këto ide nuk funksionojnë menjëherë. Përpjekja për të marrë veten kur jeni në depresion, funksionon më mirë kur tregoheni më të mirë me veten.

Ja pesë gjëra që bëjnë ndryshe njerëzit që dalin nga depresioni:

Ata nuk përpiqen të kontrollojnë gjithçka

Shumë njerëz kanë tendencë të mërziten kur gjërat të cilat nuk i kontrollojnë dot nuk shkojnë ashtu siç duhet.

Një nga mënyrat më të mira për t’u ndjerë më mirë është të mësoni t’i lini gjërat pas sepse “dëshira për të kontrolluar është e njejtë me dëshirën për t’u kontrolluar”, thotë autori dhe mësuesi Yong Kang Chan.

“Kuptojeni se sa më shumë të doni të kontrolloni, aq më pak kontroll dhe liri keni. Shumë njerëz nuk dëshirojnë të lirojnë kontrollin e tyre, sepse kanë frikë se sapo të lëshojnë, humbasin atë. Megjithatë, kjo nuk është e vërtetë, “shton Chan.

Ju nuk mund të kontrolloni gjithçka dhe duke i kujtuar vetes këtë do t’ua bëjë më të lehtë t’i lini gjërat pas. Duke u përqëndruar në gjërat që ju mund të kontrolloni do t’ua bëjë të vështirë t’i lini gjërat pas.

E vendosin veten në vend të parë

Duke u dhënë të tjerëve nga vetja më shumë se sa jeni të përgatitur mund t’i bëjë emocionet tuaja të vështira për t’i kontrolluar sepse “ne fillojmë të humbasim balancën tonë dhe të zhvendosemi nga fisnikëria në martirizëm,” – thotë Valerie Monroe, ish-drejtoreshë e bukurisë në revistën The Oprah.

Të ndihesh i dëshpëruar do të thotë se duhet të përqendrohesh tek vetja jote për pak kohë. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të jeni egoistë dhe të mos ndihmoni njerëzit që kanë nevojë për ndihmë, ose t’i ngarkoni me probleme emocionale miqtë dhe të dashurit tuaj.

Njerëzit që dalin nga depresioni e dinë se, “… nëse nuk kujdeseni për veten së pari mund të përfundoni duke u mbytur bashkë me personin që po përpiqeshit të shpëtoni,” thotë mbrojtësi i shëndetit mendor Zachary Phillips.

Prandaj, duke e bërë veten të ndjeheni më mirë kur jeni në depresion kërkon që ju të vendosni veten në vend të parë për pak kohë.

Do të mahnitësh sa më mirë do të ndihesh.

Kanë mësuar të thonë jo

Një pjesë e të mësuarit se si të vendosësh veten në vend të parë është të mësosh t’u thuash “jo” njerëzve. Nëse jeni një person akomodues, emocionet tuaja mund të vuajnë nëse nuk lejoni që të thoni “jo” për gjërat që nuk mund ose thjesht nuk dëshironi t’i bëni.

Të thoni  “jo” nuk ju bën një person të keq. Në fakt, ju bën një person që i njeh kufinjtë e vet.

Kur e respektoni veten mjaftueshëm për të thënë “jo”, do të zbuloni se disponimi juaj do të fillojë të përmirësohet shpejt dhe ndjenjat depresive do të fillojnë të veniten.

Nëse e mundoni veten me shumë përgjegjësi, mund ta keni të vështirë ta bëni veten të ndihet më mirë sepse “kurdo që të thoni po për diçka, do të thotë që po i thoni jo diçkaje tjetër,”  thotë doktori Susan Biali.

Njerëzit që dalin nga depresionit e kanë kuptuar këtë nga vështirësia, nuk duhet të jetë e vështirë për ju – mësoni të thoni “jo” sepse ju jeni prioritet.

Ata nuk e mundojnë veten

Kur gjërat shkojnë keq, merrni frymë thellë dhe pranojini gjërat që duhet të ndryshohen për t’u siguruar që të mos ndodhë sërish e njëjta gjë. Dhe më pas, zbatojini këto ndryshime!

Kjo është e gjitha ajo që duhet të bëni. Duke e munduar veten për gjërat e kaluara që nuk kanë shkuar mirë, është e qartë që ju bëjnë të ndjeheni më keq me veten.

“Ne të gjithë ndonjëherë dyshojmë në aftësitë tona dhe dëshirojmë të përmirësojmë disa aspekte të personaliteteve, qëndrimeve, pamjeve apo aftësive tona. Eshte normale. 

Megjithatë, duke e menduar veten vazhdimisht si të pavlerë apo jo të mirë mjaftueshëm është shumë më ndryshe. 

Duke e trajtuar veten në mënyrë të vazhdueshme me përbuzje dhe vetë-urrejtje mund të ketë pasoja për mirëqenien tonë mendore, për shëndetin dhe për marrëdhëniet me të dashurit tanë”, thotë mësuesi dhe autori Beverly D. Flaxington.

Është koha për të falur vetveten për shumë gjëra dhe për t’i lënë pas gjërat që kanë shkuar keq. Njerëzit të cilët dalin nga depresioni e dinë që sapo të mësoni t’i lini gjërat pas dhe të ndaloni së munduari veten, gjendja juaj shpirtërore juaj do të përmirësohet në mënyrë drastike edhe pasi gjërat të shkojnë keq.

Ata përqëndrohen tek gjërat pozitive

Kjo mund të duket si një këshillë e keqe në fillim, por që me të vërtetë funksionon. Edhe nëse ndiheni në dëshpëruar apo të brengosur, ka gjithmonë diçka pozitive për t’iu drejtuar në jetë dhe për t’u fokusuar në të.  Nëse ndjeheni në depresion, provoni të përqendroheni në të gjitha gjërat në jetën tuaj që janë të mira.

“Komplimentojeni veten për gjërat që bëni mirë; pranoni arritjet tuaja, pavarësisht sa të vogla janë ato. Kjo nuk do të eliminojë të gjitha mendimet negative, por nëse mund ta zhvendosni peshoren drejt pozitives, kjo do t’ju ndihmojë t’i shtoni energjitë tuaja “, shton Flaxington.

Njerëzit që shërohen nga depresioni e dinë rëndësinë e e përqëndrimit në pozitivizëm. Ata përqendrohen në të dhe e lënë veten të ndjehen mirë dhe jo që të strehohen në negativitet. Edhe ju duhet ta provoni gjithashtu!

Ndjenja e depresionit është e lodhshme, sidomos kur është një ndjenjë që vazhdon për më shumë se disa ditë ose javë. Duke e parë me të vërtetë jetën tuaj dhe gjërat në të, është një mënyrë e shkëlqyeshme për ta shndërruar depresionin.

Pozitiviteti mund të gjendet kudo përreth për aq kohë sa ju përqëndroheni në gjërat e mira në jetë dhe siguroheni që të vendosni veten në radhë të parë herë pas here.

 

Behuni pozitivë; kjo është mënyra më e mirë për të kapërcyer depresionin!