Shkencëtarët Japin Alarmin: Ja Çfarë i Bën Trupit Tuaj, Qëndrimi Ulur Për Një Kohë të Gjatë…

Sot, jetojmë në një botë ku makineritë moderne bëjnë shumicën e punës për ne, gjë që eliminon në masë të madhe nevojën për punë manuale.

Sipas një raporti të publikuar në “Annals of Internal Medicine” personi mesatar shpenzon më shumë se gjysmën e orëve të tij të zgjimit në një gjendje joaktive (ulur në një kompjuter, duke shikuar televizor, duke udhëtuar në dhe nga puna, etj.).

Ndërsa teknologjia sjell me vete përfitime të dukshme, të tilla si të bësh më shumë në më pak kohë, duke zvogëluar përpjekjet tona dhe duke na e bërë të mundur lidhjen me të tjerët me një shpejtësi të madhe, ajo ka shumë të meta po ashtu.

Duke qëndruar ulur për periudha të zgjatura kohore mund të shkaktojë probleme të tilla si dhimbje kronike e shpinës dhe madje sëmundje potencialisht vdekjeprurëse, siç janë diabeti, sëmundjet e zemrës dhe obeziteti.

Nëse kaloni shumë kohë ulur në punën tuaj, hidhini një sy specifikave se si kjo mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj, sipas katër ekspertëve:

Probleme me trurin, qafën dhe shpatullat

Lëvizja e trupit tonë do të thotë më shumë gjak dhe oksigjen që rrjedh në tru, gjë që na ndihmon të mbajmë qartësinë dhe t’i mbajmë një mendje të mprehtë.

Megjithatë, duke qëndruar ulur për periudha të gjata kohore, ngadalëson rrjedhën e oksigjenit dhe gjakut në trurin tonë, duke penguar aftësinë tonë për të menduar qartë.

Gjithashtu, duke u shtyrë përpara për të parë më afër në ekran shkaktohen tendosje të jashtëzakonshme në qafë, veçanërisht në vertebrat e zverkut, të cilat lidhin shtyllën kurrizore me kokën tuaj.

Qëndrimi i dobët gjithashtu dëmton muskujt e shpinës dhe të shpatullave, pasi ato bëhen tepër të zgjatura për shkak të përkuljes mbi tastierë për periudha të gjata kohore.

Probleme me shpinën

Një nga problemet më të dukshme shfaqen në shpinë tek shumica e njerëzve, sikurse qëndrimi i keq ka një kontribut të madh në dhimbjen e shpinës, përkuljen e shtyllës kurrizore dhe në dëmtimin e diskut ndërvertebror.

Lëvizja shkakton krijimin e disqeve të buta ndërmjet vertebrave të shpinës duke i zgjeruar dhe kontraktuar, duke lejuar të hyjnë gjakun dhe lëndët ushqyese.

Duke qëndruar ulur për shumë kohë, disqet bëhen të pabarabarta dhe kompakte, madje  shkaktojnë krijimin e kolagjenit rreth tendinave dhe ligamenteve.

Gjithashtu, disqet e mesit të hernifikuara shfaqen më shpesh tek njerëzit që kalojnë periudha të zgjatura kohore para një kompjuteri.

Degradim i muskujve

Qëndrimi ulur nuk kërkon përdorimin e muskujve të barkut dhe nëse ata nuk përdoren për një kohë të gjatë, kjo shkakton zhvillimin e e asaj që quhet mbingarkesë ose mbingarkesat e panatyrshme të harkut natyror të shtyllës kurrizore.

Plus, duke qëndruar ulur shumë kohë ul fleksibilitetin e përgjithshëm, veçanërisht në ije dhe shpinë. Ijet fleksible ndihmojnë në balancimin e trupit, por duke qëndruar ulur për shumë kohë muskujt bëhen më të shkurtë dhe të tensionuar.

Muskujt e ijeve gjithashtu bëhen të butë pas periudhave të zgjatura të mospërdorimit dhe kjo pengon aftësinë tuaj për të ecur me hapa të mëdhenj dhe për të mbajtur trupin drejt.

Dëmtim i organeve

Duke mbetur të ulur për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë sëmundje të zemrës, sëmundje kardiovaskulare dhe kancer të zorrës së trashë.

Shkurtimisht, këto probleme shkaktohen nga mbiprodhimi i insulinës për shkak të pasivitetit dhe rrjedhjes së ngadalshme të gjakut në organe.

Lëvizja e rregullt ndihmon në vrasjen e qelizave që shkaktojnë kancer, duke rritur antioksidantë që eliminojnë këto radikale të lira që pushtojnë trupin.

Mbiprodhimi i insulinës gjithashtu shkakton shtim në peshë, gjë që kontribuon në diabet dhe obezitet.

Çrregullime me këmbët

Natyrisht, duke qëndruar ulur shumë kohë do të pengojë qarkullimin në këmbë. Kjo bën që gjaku të grumbullohet rreth kyçeve, duke rezultuar më pas në kyçe të enjtura, vena me variçe dhe madje në mpiksje gjaku.

Një çështje tjetër delikate e shkaktuar nga qëndrimi ulur gjatë është se kockat bëhen më të dobëta dhe më pak të dendura. Aktiviteti i rregullt, si vrapimi ose ecja, ndihmon për t’i mbajtur kockat të forta dhe të trasha.

Kjo mund të shpjegojë pse kaq shumë njerëz të moshuar sot janë me osteoporozë, pasi shoqëria po bëhet gjithnjë e më e sedentare.

Sipas studimit, njerëzit që shikonin më së shumti TV në harkun kohor prej 8.5 vitesh kishin një rrezik 61% më të madh për vdekje të parakohshme krahasuar me ata që shikonin më pak se një orë në ditë.

Pra, si mund ta luftojmë këtë EPIDEMI të rritjes së pasivitetit?

Para së gjithash, në qoftë se ju duhet të uleni për periudha të gjata kohore për punë ose për qëllime të tjera, sigurohuni që të uleni drejt dhe të shmangni qëndrimin shtrembër ose përkuljen mbi tastierën tuaj.

Nëse ju duhet ta bëni, blini një top ushtrimesh, i cili forcon muskujt tuaj të barkut dhe natyrisht do ta mbajë trupin tuaj drejt.

Ju gjithashtu mund të përdorni një stol pa mbështetëse  nëse doni diçka pak më të qëndrueshme se një top ushtrimesh.

Së dyti, sigurohuni që të ngriheni rregullisht për të bërë tërheqje. Sa shpesh duhet ta bëni këtë? Të paktën një herë në çdo tridhjetë minuta, sipas ekspertëve.

Ngrihuni dhe ecni rreth zyrës tuaj për disa minuta gjithashtu, veprim që do të vazhdojë rrjedhën e gjakut  duke lejuar që truri dhe muskujt tuaj të funksionojnë në mënyrë optimale.

Së treti, yoga mund të ndihmojë pafundësisht për t’i mbajtur muskujt fleksibël dhe për t’i ofruar mendjes çlodhje dhe zbrazje nga dita e punës. Ju gjithashtu mund të blini një tavolinë pune, e cila do t’ju detyrojë të bëni punën tuaj në pozicion drejtë.

Kjo ndihmon qarkullimin e gjakut dhe oksigjenit më lirisht nëpër trup, duke zvogëluar rrezikun e mpiksjes së gjakut dhe probleme të tjera të rrezikshme shëndetësore.